We Love Rhodiola

RHODIOLA

Αγαπάμε Ροδιόλα!
Γιατί;
Διότι το βότανο Rhodiola rosea, γνωστό στα ελληνικά και ως Αρκτική, Χρυσή ή Ρόδια ρίζα, είναι πραγματικά life-changer.

H σημαντικότερη του ιδιότητα είναι ως προσαρμογόνο βότανο. Τα προσαρμογόνα φυτά/ βότανα είναι οι ‘μεγάλοι θεραπευτές’, δώρα με τα οποία η κοινότητα φυτών της Γης, έχει ευεργετήσει τον άνθρωπο για να μπορεί να επιβιώνει καλύτερα σε κρίσεις και δύσκολους καιρούς, …καιρούς όπως αυτούς που σήμερα περνάμε.

Προσαρμογή, πιστεύω πως είναι η σημαντικότερη λειτουργία για να διατηρήσουμε την υγεία και ευεξία μας. Μια λειτουργία που αρχικά ξεκινά από τον εγκέφαλο, τον ‘οδηγό’ του νεύρο-ενδοκρινικού συστήματος.

Οι εξωτερικοί παράγοντες που δημιουργούν τις εμπειρίες μας, φιλτράρονται νοητικά και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων εκφράζονται σαν ενδοκρινικές/ορμονικές αντιδράσεις. Οι ορμόνες λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι στο σώμα μας. Εάν η πληροφορία για το εξωτερικό ερέθισμα ( πολλές φορές μπορεί να είναι εσωτερικές σκέψεις ) φιλτραριστεί και θεωρηθεί σαν απειλητικό για την επιβίωση του οργανισμού τότε ξεκινά η ορμονική αντίδραση συναγερμού, δηλαδή η αντίδραση που ονομάζουμε στρες. Το στρες είναι ορμόνες που προετοιμάζουν τον οργανισμό να παλέψει για τη ζωή του, να τρέξει να σωθεί ή να παγώσει ακινητοποιημένος.

Πόσες φορές όμως, ειδικά τη σημερινή εποχή που ζούμε σχετικά μέσα σε ασφάλεια, απειλείται η ζωή μας από άμεσο κίνδυνο; Πολύ ελάχιστες, κ όμως ο οργανισμός δεν έχει μάθει να προσαρμόζεται και να διαχωρίζει πως να αντιδράσει στα σημερινά ερεθίσματα, τα οποία χρειάζονται περισσότερη καθαρότητα σκέψης και ορθολογιστική διάκριση αντί μαχητικότητα.
Για να μπορέσεις να αντιδράσεις σωστά ανάλογα με τη κάθε περίπτωση χρειάζεται διαύγεια, κάτι στο οποίο βοηθά η Ροδιόλα.
Έχει χαρακτηριστεί σαν natural nootropic, δηλαδή προσφέρει διανοητική καθαρότητα και συγκέντρωση, προετοιμάζοντας το Σώμα/Νου να λειτουργήσει στα καλύτερα δυνατά του επίπεδα ακόμη και αντιμέτωπος με αντιξοότητες.

Το καταπληκτικό με τη Ροδιόλα είναι ότι αν ποτέ συμβεί να βρεις στο δρόμο σου μια αρκούδα θα είσαι σίγουρα πιο έτοιμος για μάχη μαζί της. Αστείο βέβαια, αλλά εκείνο που εννοείται είναι ότι σαν προσαρμογόνο βότανο βοηθά στις αλλαγές των χημικών αντιδράσεων μέσα στον οργανισμό ανάλογα με τη περιβαλλοντική κατάσταση που αντιμετωπίζει.

Ο πρώτος που έχει μελετήσει και γράψει για τη Ροδιόλα ήταν ο έλληνας Γιατρός-Βοτανολόγος-Φαρμακολόγος Πεδάνιος Διοσκουρίδης (40 – 90 μ.Χ.) από την Ανάζαρβο της Κιλικίας το 77 μ.Χ. στο ‘Περὶ ὕλης ἰατρικῆς’- πέντε τόμοι στην Βοτανολογία – Φαρμακοποιία. 
Η Ροδιόλα έχει περιληφθεί στην επίσημη ρωσική ιατρική από το 1969 αφού η περιοχές στις οποίες ευδοκιμεί καλύτερα είναι η Σιβηρία, κάτω από ακραίες κλιματικές καταστάσεις.

Παρόλα αυτά η Ροδιόλα είναι το βότανο- σταρ του 21 αιώνα!

4 λόγοι να την αγαπήσετε κ εσείς ακόμη περισσότερο:

1/ Αυξημένη ενέργεια/ζωτικότητα
Tο σώμα παίρνει ενέργεια ATP από τα μιτοχόνδρια με τη διαδικασία Οξειδωτικής φωσφορυλίωσης η οποία χρειάζεται οξυγόνο. Η Ροδιόλα αυξάνει την κίνηση του οξυγόνου στο αίμα μέσο των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Κατά τη διάρκεια του στρες δεν αναπνέουμε σωστά, αλλά η Ροδιόλα μπορεί να αντισταθμίσει αυτή την αύξηση διοξειδίου του άνθρακα /γαλακτικού οξέος – μείωσης οξυγόνου, όχι μόνο στο στρες αλλά επίσης κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης ή χειρωνακτικής εργασίας.
Για την επισκευή τους οι μυς χρειάζονται επίσης οξυγονωμένο αίμα, γ’ αυτό το λόγο η Ροδιόλα βοηθά την γρήγορη αποκατάσταση των καταπονημένων μυών.

2/ Κατευνάζει την αντίδραση του στρες
Η Ροδιόλα έχει κατευναστική επίδραση στο το σώμα/νου χαμηλώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της κύριας από τις ορμόνες του στρες. Η κορτιζόλη, ενώ είναι μια απολύτως αναγκαία ορμόνη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια σε κυκλικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της μέρας και ελαττώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, στους περισσότερους άνθρωπους συμβαίνει μια παρατεταμένη έκκριση σχεδόν συνεχόμενη. H κορτιζόλη μετατρέπει αποθέματα πρωτεϊνών σε γλυκογόνο παρέχοντας το στους μυς για την περίπτωση που θα χρειαστεί δράση. Ως αποτέλεσμα παρατεταμένης έκκρισης κορτιζόλης:
 – τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σάκχαρο στο αίμα σαν ενέργεια,     υπεργλυκαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη
– εναπόθεση λίπους, ειδικά στο στομάχι
– χαμηλή παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα
– καταστολή ανοσολογικής αντίδρασης
– ελαττωμένη παραγωγή συνδετικού ιστού που οδηγεί σε φτωχή επούλωση τραυμάτων
– απώλεια μυϊκής μάζας
– μειωμένη μνήμη.
– προβλήματα θυρεοειδή αδένα
– δυσαπορρόφηση ασβεστίου και οστεοπόρωση
Η Ροδιόλα υποστηρίζει το όλο σύστημα επικοινωνίας του νευροενδοκρινικόυ άξονα HPA ( -υποθάλαμος, υπόφυση, επινεφρίδια-) και ρύθμισης των ορμονών του.
Επίσης, με το να ρυθμίζει τη κορτιζόλη, βοηθάει έμμεσα στην αντιμετώπιση της αυπνίας. Η κορτιζόλη έχει μια ανταγωνιστική λειτουργία με την μελατονίνη, την ορμόνη που υπενθυμίζει τον οργανισμό μας πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε. Η σύνθεση και έκκριση της μελατονίνης στον εγκέφαλο, ενεργοποιείται όταν αρχίζει το σκοτάδι, νοουμένου ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης έχουν ήδη χαμηλώσει. Απενεργοποιείται πάλι από το φως, τη ώρα που αρχίζει πάλι να εκκρίνεται σε κανονικά επίπεδα η κορτιζόλη.

3/ Εγκεφαλική λειτουργία
Η Ροδιόλα βελτιώνει την επικοινωνία και ευαισθησία των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων) στους διαβιβαστές σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι υπεύθυνοι για την καθαρότητα του νου, ικανότητα εστίασης και συγκέντρωσης, μνήμης, αισθήματος ευφορίας, αυξημένης διάθεσης και καταπολέμησης των λιγούρων και εθισμών.

Η Ροδιόλα έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα για περιπτώσεις κατάθλιψης λόγο της αύξησης της σεροτονίνης, αλλά μπορεί να είναι ένα επιπρόσθετο mental-boost για όποιον θέλει να μένει εστιασμένος στους στόχους του, αφού η ντοπαμίνη βοηθάει την ενεργοποίηση των κίνητρων για υλοποίηση τους.

4/ Anti-aging και καύση επίμονου λίπους
Το ενεργό συστατικό rosavin που περιέχει , ενεργοποιεί το ένζυμο lipase για τη καύση λίπους στον οργανισμό, ιδιαίτερα το αποθηκευμένο λίπος στα στομάχι.
Ελαττώνει την επιθυμία για υδατάνθρακες.
κάποια άλλα σύστατικά που περιέχει η Ροδιόλα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα τους νευρώνες από οξειδωτικό στρες και βοηθάει τα μιτοχόνδρια να καίνε ενέργεια πιο καθαρά.
Πάνω σε αυτά διεξάγονται μελέτες, αλλά δείχνει να προλαμβάνει τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών νεύρων προλαμβάνοντας Parkinson’s και Alzheimer’s disease.
Βοηθάει επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στο έλεγχο επιπέδων σακχάρου στον διαβήτη.

Το αγαπημένο μας σκεύασμα είναι η Rhodiola 300mg της TerraNova!
Περιέχει εκχύλισμα από ρίζα Rhodiola που έχει αποξηρανθεί με τη μέθοδο της φρέσκιας ψυχρής ξήρανσης (fresh freeze dried), η οποία εξασφαλίζει αναλλοίωτες τις θρεπτικές της ιδιότητες και έτσι έχει καλύτερη ενζυμική δραστηριότητα, βιοδιαθεσιμότητα και μέγιστη αποτελεσματικότητα. Είναι 100% φυτικό, χωρίς χημικά πρόσθετα.

Maria Trillidou
Holistic Wellness Coach
MA Psychodynamic Counselling, BFA / MA  Fine Arts, Clinical Aromatherapy (Dipl.), THETA Healing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s